05.09.2019

Tone de gresie, îndemânare, forță, creativitate, praf și cromatică inspirată = lucrare de artă!
Să vedeți ce-o să iasă!

04.09.2019

01.09.2019

Motive organice iau acum naştere în atelier. Pregătim unul din mozaicurile ce vor fi amplasate în zona Delfinariu!

01.09.2019 – PROGRES MOZAIC

<

31.08.2019 – „Locuitorii”„Oraşului meu din mozaic“, creatori ai unui alt fel de cotidian

„Oraşul meu din mozaic“ este un proiect care se situează, în cel mai fericit mod, la răscrucea dintre artă, societate, știință și meșteșug. Inițiativa, profund originală, aparține Fundației Metamorphosis a Universității “Ovidius” din Constanța, a debutat pe 20 august și se încheie pe 21 septembrie 2019 și este câștigătoarea “Procedurii de selecție pentru susținerea din fonduri financiare nerambursabile a organizării și derulării proiectelor nonprofit de interes general din domeniul tineret” a Primăriei Municipiului Constanța care, implicit, o și finanțează. Proiectul are o valoare de 120.000 de lei.
În sprijinul motivării şi în explicarea oportunităţii realizării proiectului „Oraşul meu din mozaic“ vom reitera faptul că acesta este, în mod evident, o iniţiativă profund originală, ce reuneşte sub auspiciile sale 21 de lucrări de artă, de la concept până la realizare, şi care face să relaţioneze, în cel mai fericit mod, funcţia socială a artei cu reprezentarea ei concretă, realizată de unii dintre cei mai importanţi factori sociali, tinerii.
În actualul context al globalizării, al prezervării, păstrării şi valorizării specificului naţional (Carta Albă a Uniunii Europene) şi, mai ales, local, publicul (în special unul atât de eterogen, cum este cel al Constanţei) are nevoie de noi tipuri de produse culturale, cât mai interesante și mai spectaculoase. De asemenea, arta trebuie să-şi modifice orientările şi să părăsească, atunci când poate, spaţiul galeriilor şi muzeelor, poposind acolo unde este mai multă nevoie de ea, chiar în mijlocul publicului spectator. „Oraşul meu din mozaic“ se înscrie în această linie, readucând în memoria colectivă a locuitorilor oraşului şi a turiştilor unul dintre cele mai vechi meşteşuguri ale lumii, care a dăinuit peste veacuri: tehnica de montaj a mozaicului şi secretele ei.
Reinterpretarea acestuia în spaţiul urban va creşte vizibilitatea şi va adăuga un plus valoare Constanţei, ca destinaţie turistică şi culturală. Mai mult decât atât, fiecare dintre lucrările aflate în unele dintre cele mai importante zone ale oraşului vor alcătui o hartă de mari dimensiuni a poveştilor care se fac auzite în „Oraşul meu din mozaic“, înfrumuseţând spaţiile, dar şi spiritele şi sufletele celor care îşi duc existenţa în aceste spaţii.
Tinerii voluntari care participă la această inițiativă sunt „locuitori” ai „Orașului meu din mozaic” și curajoși creatori ai unul alt fel de cotidian, mai frumos, pentru diversele cartiere ale Constanței în care sălășluiesc, ce vor să-și estetizeze spațiile comunitare și să învețe, în cadrul Masterclass-ului „Ucenicul mozaicar”, cum se face o lucrare de mozaic.
Pe această cale, organizatorii doresc să le mulțumească celor care au lăsat deoparte plaja și tentațiile verii și au urcat în mansarda Facultății de Arte pentru a face parte dintr-un frumos efort comun. Dintre tinerii voluntari, îi menționăm pe: Sorin Papadopol, Victoria-Cristiana Radu, Iulia-Mina Tömpe, Miana-Crina Ene, Matei Balcan, Daniel State, Anca Negrilă, Andreea Bodonea, Elena-Georgiana Andriș, Adelina-Valeria Măriuță, Cosmin Țone, Alina-Cristina Buzoianu, Andrei Niculae, Ovidiu-Eugen Rusu, Mihaela Tănase, Theo Teodorof şi Maria Teodorescu.
Subtextul acestui demers este simplu: atragerea cât mai multor tineri către studiul artelor şi meşteşugurilor ei specifice şi aşezarea Constanţei pe harta turismului de lucrări de artă urbană, realizându-se, în acest fel, unul dintre cele mai importante obiective ale Fundaţiei Metamorphosis.

28.08.2019 – Progres mozaic

27.08.2019

24.08.2019

Rețetă pentru mozaic:

  • Fragmente de plăci ceramice de diverse culori
  • O serie de schițe realizate de artiști consacrați
  • O echipă de voluntari cum nu s-a mai văzut!
  • Multă dăruire și voie-bună

23.08.2019

Edificiul Roman cu Mozaic, una din marile comori ale orașului Constanța, stă mărturie istoriei antice bogate a Tomisului și are ecou 1700 de ani mai târziu, în munca tinerilor ucenici mozaicari.
În atelierul de artă al Facultății de Arte din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, istoria prinde viață!

22.08.2019

Materialele de lucru din atelier, in asteptarea echipelor de Ucenici Mozaicari

Comunicat 21.08.2019

„Oraşul meu din mozaic“ – de la constănţeni, pentru constănţeni

„Oraşul meu din mozaic“ este un proiect dedicat oraşului Constanţa şi locuitorilor săi, unii care participă activ, alţii care se vor bucura pe termen lung şi foarte lung de produsele muncii celor implicaţi activ. Astfel, în proiectul nostru se întâlneşte istoria milenară a oraşului şi prezentul său tânăr şi dinamic. Şi, pentru că unul dintre atributele specifice ale Constanţei este chiar îngemănarea trecutului cu prezentul, ne-am gândit să valorizăm din perspectivă socială şi artistică această importantă mărturie a trecutului nostru îndepărtat: mozaicul.
Mai mult decât atât, atunci când spui mozaic, toată lumea se gândeşte la Edificiul Roman cu mozaic şi, de aceea, am avut curajul de a propune extinderea în cel mai public spaţiu (trecerile de pietoni) a acestei valori inestimabile a Constanţei şi reinterpretarea ei din perspectiva tinerilor.
Mai precis, în proiect vor fi realizate 21 de lucrări de mozaic, care vor dimensiona 10 treceri de pietoni din oraşul Constanţa, înfrumuseţând astfel o parte dintre cele mai circulate bulevarde ale oraşului şi spărgând monotonia cromatică. Aşteptarea la trecerea de pietoni „până se face verde” sau încetinesc maşinile devine astfel un alt tip de experienţă decât cel obişnuit şi se va transforma într-un moment de contemplare, admiraţie şi introspecţie. Cu siguranţă acest moment de rupere a cotidianului va aduce un zâmbet pe buzele constănţenilor şi turiştilor, căci o privelişte a unui oraş frumos dă o stare de bine locuitorilor săi.
Mai mult decât atât, aceşti locuitori sunt puternic implicaţi, dat fiind faptul că ei înşişi au contribuit la realizarea lucrărilor de mozaic şi ne referim aici la tineri, care vor înţelege mai bine conexiunea cu mediul înconjurător pe unde trec în fiecare zi, fără să ştie sau să fie atenţi poate, ce înseamnă să faci ceva pentru comunitate, să aduci un plus de valoare zonei în care locuieşti şi să te semnezi pe o operă de artă.
Iar această implicare este foarte concretă. Tinerii, care s-au înscris ca voluntari şi au fost selectaţi, vor participa, timp de trei săptămâni, la Masterclass-ul „Ucenicul mozaicar”, unde vor fi introduşi în tainele creării şi montării de mozaic. Fiecare lucrare la care ei vor contribui va purta semnătura lor, pe o plăcuţă arsă special în acest scop.
Lucrările de artă, 21 la număr, sunt concepte şi realizări profund originale, care vor avea un impact plurivalent asupra oraşului, la toate nivelurile: estetic, urban, social, economic, cultural, artistic, etc.
Proiectul „Oraşul meu din mozaic“ este organizat de Fundaţia Metamorphosis a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi are o valoare de 120.000 de lei, fiind finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.
„Oraşul meu din mozaic“ se desfăşoară în perioada 20 august – 21 septembrie 2019, la sediul Facultăţii de Arte (bd. Mamaia nr. 124) şi în cele zece locaţii alese, treceri de pietoni amplasate în zone importante ale oraşului, după cum urmează:

1. Intersecţia bd. Ferdinand cu str. Răscoalei 1907 – 1
2. Intersecţia Traian cu bd. Tomis – 2
3. Intersecţia bd. Ferdinand cu bd. Tomis (Miga) – 2
4. Bd. Mamaia – Universitatea „Ovidius” din Constanţa – 1
5. Intersecţia bd. Mamaia cu str. Soveja (Delfinariu) – 2
6. Intersecţia str. Pandurului cu Şos. Mangaliei – 1
7. Intersecţia bd. Aurel Vlaicu şi str. Caraiman – 1